Miešanie bylín do zmesí
Dôvod, prečo byliny miešame do zmesi je ten, že chceme podporiť riadnu Qi, odstrániť škodlivú Qi alebo inak povedané podporiť obranyschopnosť a vitalitu organizmu a eliminovať chorobné poruchy a vplyvy. Liečivá droga obsiahnutá v byline má schopnosť stav organizmu ovplyvniť. Dôležité je však vedieť, aké vlastnosti a tým aj účinky každá z použitých bylín má.
Preto je nutné ovládať základné charakteristiky používaných prírodných produktov a to povahu, chuť a tropizmus. Rozlišujeme štyri povahy, päť chutí a tropizmus ku jednotlivým orgánom tj. kam účinok byliny smeruje.
- povaha – chladná, teplá, horúca, neutrálna, ( napr. melón, citrón, uhorka je chladnej povahy a v horúcich dňoch nás ochladzuje)
- chuť – sladká, slaná, mdlá, kyslá, horká, štipľavá, trpká ( sladká je chuť obilnín, horkú chuť má horec a preto ho používame, keď máme problémy so žlčníkom)
- smerovania do orgánov životne dôležitých alebo k nim párových orgánov – Srdce -Tenké črevo, Pľúca - Hrubé črevo, Slezina - Žalúdok, Ľadviny - Močový mechúr, Pečeň - Žlčník.
Byliny tiež rozlišujeme podľa dôležitosti alebo postavenia v danej zmesi. Náročnosť receptu závisí od množstva metód, ktoré chceme receptom aplikovať. Ak len jednu metódu, recept je jednoduchý, ak viac metód – recept je zložitý. Delenie podľa účinku v recepte:
- cisár – lieči hlavný syndróm. Je to hlavná bylina, určujúca funkciu celého liečiva.
- minister – pomáha cisárovi s hlavným účinkom a pôsobí na druhý sprievodný syndróm
- asistent – má tri funkcie: pomáha prvým dvom, znižuje toxicitu a eliminuje vedľajšie účinky celej zmesi alebo je dokonca proti účinkom prvých dvoch , aby ich účinok oslabil.
- poslíček – vedie účinok zmesi na dané miesto alebo do daného orgánu